Policy om kosttillskott och energidrycker

Denna policy är en del av Staffanstorps judoklubbs policy om droger, alkohol, kost etc, men den är lösare formulerad på så sätt att vi bara avråder från användning. till skillnad mot alkohol, droger och dopingpreparat som vi har noll-tolerans mot inom klubben. 

Kosttillskott

Staffanstorps judoklubb avråder, precis som Riksidrottsförbundet RF, från användning utav Kosttillskott. 

Med mat från hela kostcirkeln klarar du av att få i dig alla nödvändiga ämnen, så som protein, mineraler och vitaminer, för att kunna hålla hög klass på som utanför mattan Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många preparat på marknaden är dessutom otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser.

Om du har ett medicinskt behov, välj i så fall produkter som din läkare rekommenderar.

Vill du veta mer?

Energidrycker med höga halter av koffein / taurin

Riksidrottsförbundet och så även Staffanstorps judoklubb avråder barn och unga från att använda energidrycker vars effekter på växande barn och ungdomar ännu inte är helt kartlagda.

Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer. Dricker man mycket av dem kan obehagliga effekter uppstå. Förutom koncentrationssvårigheter kan de även medföra symptom som magvärk, ångest, oro, illamående och diarré samt sidoeffekter som sömnsvårigheter, huvudvärk, yrsel och hjärtklappning. Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag tog 2009 ett gemensamt beslut om 15-års gräns vid försäljning av energidrycker. 

Läs mer hos livsmedelsverket om Energidrycker